10 December 2010

Sick Day



Hari ini baru la rasa sehat sikit walaupun still batuk tapi tak la seteruk first demam aritu. Demam memang menyeksakan demmit! aipp! mana boleh cakap mcm tu, ok seronok betul bila demam yay saya demam T_T kita patut redha di atas kehendakNYA. Dengan kehadiran demam ku ini Iva Marissa telah berjangkit ohmay! pls la demam bleh tak jangan seksa budak tu sebab aku lagi terseksa bila tengok dia demam. Oh ye kawan baik ku Fiffy turut menerima tamparan ini, sian kamu tu la aku suh main jauh jgn datang dekat-dekat kan dah berjangkit demam tapi takpe kita ada suara yang sama suara yg apabila cakap ada bunyi sengau-sengau diikuti bunyi kahak2 yg menyedapkan eeww!  oh yeah anak buah ku Mimi yg rumahnya sebelah blok dr rumah aku turut demam dan batuk yay! :P tabahkan hati mu menempuhi cabaran dariNYA.

Ok kat sini aku nak bagi tips untuk meredakan demam dan selsema

Bagi kanak-kanak bawah umur/bayi
1. Bagi bayi minum airmasak banyak (kalo dia kepamkan bibir dia buat macam anda sedang mkn benda yg sgt sedap lepas tu cuba konon2 suakan benda yg kita mkn kt mulut dia comfirm dia bukak dah cuba kt iva haha mmg kuat mkn betul budak tu)
2.selsema- letak hidung bayi dengan kunyit hidup (bukan serbuk kunyit ok... itu utk goreng ikan bukan goreng hidung)
cara : tumbuk halus kunyit hidup dan ambil air kunyit sapukan dihidung

Bagi yang dah dewasa
1.  Makan Aiskrim Vanilla (ais krim  Mcd cone vanilla sedap nyum nyum)
2. Minum air masak banyak-banyak (sampai buncit)
3. Selsema- Rendam kaki dalam air panas suam berlimau bleh pakai limau nipis dan kasturi (bukan limau ais feveret aku) 
cara : sebaldi air yg telah dicampur air limau dalam 5 biji camtu
Kemudian tutup kepala dengan tuala dan halakan muka diwap2 air tadi
insyallah selsema akan berkurangan dan kering

selamat mencuba! jangan malas kalo nak sehat

2 comments:

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

hahaha..sabar jelah demam :(
ko nie kiss ckit2 dah la..hahaha..

azura said...

tu dia kiss LOL... takpe beb sekali sekala demam best jgak :P